Piala Dunia FIFA: Apabila Keghairahan Bertambah, Bantahan Juga Bertambah
toto

Piala Dunia FIFA: Apabila Keghairahan Bertambah, Bantahan Juga Bertambah

Piala Dunia FIFA terus menjana keterujaan daripada peminat bola sepak dan petaruh sukan di seluruh dunia. Ia juga menjadi repositori global untuk mana-mana dan setiap kumpulan yang ingin membantah segala-galanya daripada kawalan iklim kepada pencabulan hak asasi manusia kepada Piala Dunia itu sendiri.

Bantahan Piala Dunia Jerman
Pemain bola sepak Jerman memakai jersi menyatakan sokongan mereka Result SGP terhadap hak asasi manusia. Piala Dunia FIFA akan datang bertukar menjadi kotak sabun politik lebih daripada pertandingan bola sepak antarabangsa. (Imej: Getty Images)
Tuntutan terbaru telah dilihat pada hari Sabtu ini di Jerman . Di stadium berbeza Bundesliga, semasa sambutan hari ke-13 Bundesliga, beberapa sepanduk dipamerkan menentang sambutan Piala Dunia di Qatar. Pemain bola sepak juga menyuarakan pendapat anti-Qatar kolektif.

Mereka menjerit untuk menghentikan pertandingan, yang tidak akan berlaku. Walau bagaimanapun, penunjuk perasaan akan berpuas hati dengan peminat menukar saluran atau bar melakukan perkara yang sama. Itu tidak akan berlaku, sekurang-kurangnya tidak pada skala yang cukup besar untuk membuat perubahan.

Katakan Tidak kepada Bola Sepak
Kedua-dua di Signal Iduna Park Borussia Dortmund di Dortmund dan Olympiastadion Berlin di Berlin, penunjuk perasaan telah memaparkan mesej mengutuk Piala Dunia. Antara kempen tersebut ialah sepanduk yang merujuk kepada jumlah besar kematian yang berlaku dalam beberapa bulan kebelakangan ini dalam pembinaan stadium.

Salah satu kain rentang berbunyi, “15,000 kematian selama 5,760 minit bola sepak. Memalukan!” Ini bukan kali pertama ia berlaku dalam Bundesliga. Beberapa minggu lalu, slogan serupa muncul di padang bola sepak lain di negara ini.

Bagaimanapun, mesej yang ditunjukkan penunjuk perasaan dalam usaha untuk menolak agenda mereka sendiri adalah tidak tepat. Data Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menunjukkan terdapat kira-kira 6,500 kematian pekerja asing di Qatar sejak FIFA memilihnya untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia pada 2010. Itulah jumlah kumulatif kematian – bukan jumlah yang dikaitkan dengan pembinaan stadium.

Walaupun sebarang kematian adalah tragedi, jumlah kematian sebenar akibat pembinaan adalah jauh lebih rendah. Data PBB meletakkan jumlah itu hanya 37.

Cuaca Qatar boleh menjadi sangat panas, yang merupakan sebahagian daripada sebab FIFA bersetuju untuk memindahkan pertandingan ke akhir tahun ini. Untuk memerangi panas, pembinaan tujuh daripada lapan stadium termasuk pemasangan penghawa dingin.

Aktivis iklim naik angin mengenai perkara ini. Walau bagaimanapun, mereka mungkin ingin memanfaatkan semua butiran yang tersedia. Sistem penyaman Keluaran SDY udara bergantung sepenuhnya pada tenaga solar dan menggunakan reka bentuk inovatif yang, menurut FIFA dan jurutera di sebalik projek itu, adalah lebih cekap tenaga.

Di samping itu, penyelesaiannya adalah bebas paten sepenuhnya. Ini bermakna skema dan butiran tentang cara memasang penyelesaian yang sama tersedia untuk semua orang, di mana-mana sahaja di dunia.

Hanya Bola Sepak, Tiada Politik
Daripada aktivis yang membaling krim putar pada karya seni yang berharga hinggalah mereka melekat pada kereta mewah di tingkat bilik pameran, aktivis tidak berhenti untuk mengumpul kemasyhuran 15 minit mereka. Seperti yang dikatakan oleh Presiden FIFA Gianni Infantino, “Tolong jangan biarkan bola sepak diseret ke dalam setiap pertempuran ideologi atau politik yang wujud.”

Secara ringkasnya, perlawanan persahabatan antara pasukan kebangsaan Togel Hongkong diteruskan hari ini. Pada hari Khamis, pasukan harapan Piala Dunia Arab Saudi dan Iran menewaskan, masing-masing, bukan calon Panama dan Nicaragua. Kini, dua lagi perlawanan sedang dibuka untuk peminat pada hari Jumaat.

Korea Selatan akan menentang Iceland sebagai pasukan pilihan, -303 hingga +850, menurut Sportium. Bahrain dan Kanada bertemu juga, dengan Kanada mendahului pada -138 hingga +375. Korea Selatan dan Kanada adalah satu-satunya dua pasukan ini yang mempunyai aspirasi kejuaraan Piala Dunia.