700 kakitangan bilik junket merayu kepada Persekutuan Kesatuan Sekerja untuk mendapatkan bantuan
toto

700 kakitangan bilik junket merayu kepada Persekutuan Kesatuan Sekerja untuk mendapatkan bantuan

Lebih 700 kakitangan bilik junket telah merayu kepada Persekutuan Kesatuan Sekerja untuk mendapatkan bantuan berikutan kejatuhan dramatik Kumpulan pengeluaran macau Suncity.

Bercakap dalam rancangan telefon masuk TDM, naib ketua pengarah kesatuan sekerja Choi Kam Fu berkata pekerja bimbang tidak dapat memohon subsidi pengangguran kerana mereka belum menerima surat pemberhentian rasmi.

“Lima anak syarikat mengupah pekerja ini,” kata Choi.

“Dua daripada mereka mengeluarkan notis untuk memaklumkan pekerja Togel Singapore mengenai penutupan itu, namun mereka tidak mengeluarkan bukti penamatan rasmi.”

Seorang lagi tetamu dalam rancangan itu, Lam Kai Kwong, wakil pekerja industri perjudian, berkata jika pengendali permainan lain terpaksa menyerap mereka yang diberhentikan dari bilik junket ia akan membawa banyak tekanan kepada industri.

“Pengendali permainan boleh melakukan segala-galanya untuk penyaringan Keluaran SDY semula lesen – namun apa yang akan berlaku seterusnya? Jelas sekali, mereka mesti mengurangkan perbelanjaan, maka pemberhentian yang berikut akan menjadi lebih dahsyat daripada yang kita bayangkan,” katanya.

Lam menambah bahawa kerajaan mempunyai tanggungjawab untuk menyelia operasi junket. Beliau berkata pihak berkuasa harus berkomunikasi dengan pengendali permainan untuk pembangunan masa depan yang lebih berkesan dan stabil untuk industri itu.